Impact Ecosysteem – De podcast 

Tijdens deze podcast komen experts en gasten uit het bedrijfsleven en de wetenschap aan het woord over wat een impact ecosysteem nou is, welke uitdagingen deze samenwerkingsvorm met zich meebrengt en waarom het in de huidige tijd noodzakelijk is om aan systeemdenken te doen. Op deze pagina kan je alle afleveringen van de podcast terugvinden en beluisteren.


Aflevering #1 – Impact ecosystemen opzetten met Ron Steenkuijl, Directeur Corporate Affairs ADG Dienstengroep

Ron Steenkuijl stond aan de wieg van meerdere impact ecosystemen, waaronder het Nederlandse Integratiediner, de Nederlandse InclusiviteitsMonitor én de Nederlandse Schuldhulproute – een impact ecosysteem gericht op het realiseren van een schuldenvrij Nederland. Samen met Kirkman Company en Impact Centre Erasmus publiceerde Ron daarnaast dit platform, impactecosysteem.nl. Ron gaat in op wat een impact ecosysteem precies is, wat hij als de grootste de uitdagingen ziet bij het bouwen van een ecosysteem en hoe je die uitdagingen samen het hoofd biedt:

“Ook al vallen we 7 keer, de 8e keer staan we weer op. Ook al worden we een keer knock-out uit de ring geslagen, dan gaan we weer trainen en dan stappen we weer de ring in en dan gaan we weer door. Net zo lang tot we ons doel bereikt hebben. Dat is een beetje de ‘can do-mentaliteit’ die we nodig hebben.”


Aflevering #2 – Creating impact with systems thinking – Tom Rippin, CEO On Purpose

Tom Rippin is een expert op het gebied van systeemdenken en neemt ons in deze podcast mee in het belang ervan. Om impact ecosystemen te starten moeten we op een holistische manier naar de wereld om ons heen kijken. Dit is een belangrijke voorwaarde voor het oplossen van maatschappelijke problemen.

Tom pleit voor een nieuwe manier van kijken naar complexe vraagstukken: alles in samenhang zien. In plaats van complexe problemen op te knippen in hapklare brokken moeten we juist holistisch kijken om tot betere oplossingen te komen.

#3 Impact maken in de circulaire economie – Sladjana Mijatovic (BPD Gebiedsontwikkeling en Wouter van Twillert (C-Creators)

In deze aflevering bespreken we de impact van de circulaire bouweconomie. Wat is ervoor nodig om die te versnellen? Wat wordt er op dit moment gedaan om die te versnellen? Welke rollen hebben de verschillende stakeholders te spelen en welke mogelijkheden en uitdagingen liggen er op het gebied van samenwerken? Sladjana Mijatovic van BPD Gebiedsontwikkeling en Wouter van Twillert van C-Creators nemen je mee in de wereld van de circulaire bouweconomie.

#4 Impactdenken: Hoe maak je je impact meetbaar? met Karen Maas

Aflevering 4 van het eerste seizoen van impact ecosysteem de podcast is de laatste van dit seizoen en we sluiten af met een knaller! Karen Maas, Wetenschappelijk directeur bij Impact Centre Erasmus (ICE) neemt ons in deze aflevering mee in het impactdenken. Hoe zet je dat in om je impact goed te kunnen meten, welke valkuilen liggen er op de loer, wat kan je zelf doen en waar moeten we misschien ook wat kritischer zijn? Je hoort in deze, voorlopig, laatste aflevering.